Houtzagerij

Houtzagerij

VAN DIK HOUT ZAAGT MEN HEEL VEEL

Hout is al eeuwen een dankbaar product waar de natuur ons in voorziet. Het gaat van gereedschap en boten tot aan meubels en muziekinstrumenten. In de houtzagerij worden boomstammen verwerkt tot een basis waarmee door een andere vakman een mooi product kan maken. Hierdoor kan het gemaakte opeens een grote waarde vertegenwoordigen. Er is bijvoorbeeld altijd zeer veel hout gebruikt in de botenindustrie, nog steeds worden er houten zeil-en roeiboten gemaakt. Gewoon omdat hout een prachtig product is, en wanneer het goed verzorgd wordt ook heel lang meegaat. Bijzonder is het om te zien dat er vele producten op de markt zijn die hout vervangen maar dat er nog steeds een grote vraag naar hout blijft bestaan. Houtzagerijen draaien gestaag door met het verwerken van boomstammen tot planken, balken of andere zaken. De houtzagerij is de laatste jaren sterk gemoderniseerd. 

IN DE HOUTZAGERIJ

De houtzagerij is geen timmerwerkplaats, maar het is een fabriek waarin boomstammen worden verwerkt tot planken of balken. Zagerijen hebben door de tijd heen ook veel ontwikkelingen meegemaakt. Niet alleen de houtsoorten maar ook de opslag en de machines zijn allemaal nog steeds aan verandering onderhevig. Na de komst van de stoommachine is de ontwikkeling in een versnelling geraakt, die ervoor heeft gezorgd dat er nu ook in de houtzagerij met computers wordt gewerkt. De zaag-, schaaf- en boormachines zijn verbeterd in kwaliteit en veiligheid.

Beschermmaterialen voor het gehoor, de ogen en de luchtwegen zijn ook verbeterd in vergelijk met de materialen van vroeger. Afzuigingen en grote opvangzakken zorgen voor een schonere lucht op de werkvloer, wat een absolute verbetering is voor de gezondheid van de werknemers. Ook is er veel verbeterd wanneer het over het tillen van de materialen gaat. Pallets en heftrucks ontlasten de werknemers van te zware lasten. Het werk kan nu wel gemakkelijker worden uitgevoerd.

DE TOEKOMST VAN DE HOUTZAGERIJ

Er zijn nog heel wat antieke zagerijen die bezocht kunnen worden. Een zagerij op waterkracht of stoom heeft nog steeds zijn functie niet verloren. Misschien is het een leuk idee er een te bezoeken tijdens een dagje uit. De hypermoderne computergestuurde zagerijen met een geautomatiseerd magazijn voorzien in de grote vraag naar planken en balken. De toekomst van hout is niet onzeker door de komst van andere materialen. De vraag naar hout zal altijd blijven of het nu om brandhout gaat of hout voor een viool.


Delen