Artikel over cv onderhoud

CV onderhoud, een korte introductie

Een goed onderhoud aan je cv-ketel zorgt ervoor dat hij je de beste garantie geeft in de winter. Je wilt natuurlijk niet dat je cv-ketel het ineens begeeft als het buiten -10 vriest. Langs de andere kant is een goed onderhoud nodig, stel dat er iets moest gebeuren dan ben je niet eens verzekerd als er brand uitbreekt. Hoe je dat het beste doet, wil ik hier in dit artikel even uitleggen. 

Waarom is een cv onderhoud noodzakelijk?

Zoals daarjuist even uitgelegd, is het nodig om verzekerd te blijven indien er brand uitbreekt. Het is ook essentieel nodig. Als je de cv-ketel minstens één maal per jaar laat nakijken door Leenards Warmte- en Luchttechniek BV, verleng je er de levensduur ervan. Zo kan een ketelmonteur ervoor zorgen dat je cv-ketel zuinig blijft werken en daardoor bespaar je ook enkele euro's op de energiefactuur.

Kan ik mijn cv-ketel zelf onderhouden?

Op deze vraag moet ik helaas neen antwoorden. Je is zelfs verplicht om een erkend monteur langs te laten komen omdat je met gevaar voor koolstofmonoxide zit. In Nederland vallen er helaas nog teveel doden omdat een cv-ketel niet voldoende wordt verlucht. 

Wat is het juiste moment voor een cv onderhoud?

Het is niet fijn als het buiten vriest en de cv-ketel begeeft het ineens. Vind dan maar eens in de winter een monteur die tijd heeft om snel even langs te komen. Het beste moment voor een cv onderhoud is eigenlijk in de lente tot september. Men weet uit ervaring dat het weer 's avonds snel afkoelt in september en dat veel mensen dan terug de verwarming aanzetten.

Waarop let een monteur tijdens een cv onderhoud?

Tijdens een check-up controleert hij een paar zaken zoals wat belangrijk is de verluchting in de ruimte. Hij zal het toestel demonteren en dan kan hij aan de achterkant de rookafvoer controleren. Hij kijkt onder andere of er zich geen verstopping kan plaatsvinden en als de buizen nog intact zijn. Met verschillende toestellen gaat hij na of er geen gas kan ontsnappen en als de leidingen dicht zijn.

Moet je bang hebben voor koolstofmonoxide?

Dit is een vraag die zich veel Nederlanders terecht stellen. De monteur zal tijdens het cv onderhoud bepaalde metingen uitvoeren. Eerst en vooral controleert hij de zuurstofovermaat en neemt hij een staal van het procent koolzuurgas. Hij wil weten als de verbranding goed zit en ook neemt hij een staal van het gevaarlijke koolstofmonoxide. Dit zijn de onverbrande gasdeeltjes die gevaarlijk kunnen zijn als er geen zuurstof aankomt. Als deze punten positief zijn, kan je cv-ketel er weer tegen aan voor een jaartje.


Delen