Artikel over ontijzering

Informatie ontijzering

We weten allemaal dat mensen voedingsstoffen nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Tot deze voedingsstoffen behoort ijzer. Zoals in de media gezegd wordt, moeten we ook niet overdrijven om teveel van deze voedingsstof binnen te krijgen, anders loop je de kans dat je ziek wordt. Normaal gezien heeft een mens genoeg aan een kleine 2,0 milligram ijzer. De mens krijgt dit binnen via de voeding: in vlees en groeten zit een beetje ijzer wat we nodig hebben. Wat wel niet veel mensen weten is dat in het leidingwater wat we drinken ook ijzer zit. Gelukkig voor ons wordt water gezuiverd om een grote hoeveelheid ijzer eruit te halen. Daarom is het logisch dat er een proces plaatsvindt van ontijzering van het water. Van der Haar Waterprojecten is ijzersterk in ontijzering!

Vanwaar is dit ijzer afkomstig?

Je moet weten dat ondiep grondwater grote hoeveelheden ijzer kan bevatten. Dit ijzer komt op zijn beurt van de aardkorst af. Aardkorst bevat allemaal verschillende rotsen en stenen waarin een bron van mineralen verscholen zit. Op zijn beurt stroomt het grondwater hierdoor en neemt al die ijzers en mineralen mee. Als het regent, sijpelt beetje bij beetje ijzer terug naar de aardkost, maar dit is niet voldoende om veilig drinkwater te kunnen drinken.

Mogelijke gevolgen van opgehoopt ijzer in het drinkwater

Er is een belangrijk gevolg als er niet voldoende ijzer uit het water wordt gehaald. De leidingen waardoor het grondwater moet, zijn niet luchtdicht en de kans bestaat dat de buizen en leidingen verstopt kunnen geraken. De levensduur van machines en installaties zal zienderogen achteruitgaan. Water met teveel ijzer zal een vieze, stinkende kleur uitslaan en het is een feit dat een teveel aan ijzer bepaalde medicijnen kan deactiveren.

Wat is ontijzeren?

De term "ontijzering" is een bepaalde techniek om al het ijzer uit het water te halen om gezond drinkwater te krijgen. In feite kan ik gemakkelijk zeggen dat er lucht doorheen het water gaan. Dankzij de beluchting zullen de ijzervlokken zich gaan scheiden van het water en op deze manier haalt men al het ijzer eruit. Grote bedrijven die dag in dag uit met veel grondwater werken, hebben van die grote speciale installaties die ervoor kunnen zorgen dat de ijzervlokken op een snel tempo uit het water worden gehaald. Dit zijn vooral grote compressorapparaten, waar men bepaalde chemicaliën aan toevoegt om het water proper te krijgen. 

Ik hoop dat ik je via dit artikel een beetje inzicht heb kunnen geven over hoe men ijzer uit ons drinkwater haalt.


Delen